Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

550 nya YH-platser till fastighetsutbildningar under 2022

Den 11 januari presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka ansökningar som beviljats för en första start under hösten 2022. Utbildningar mot yrkesutgångar inom fastighetsbranschen har tilldelats totalt 550 utbildningsplatser fördelat på sex olika utbildningar. ”Den positiva trenden håller i sig även om vi ser en liten minskning i antal platser” säger Emil Bood, Verksamhetschef för Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Nu presenterar Myndigheten för yrkeshögskolan vilka ansökningar som beviljats för en första start under hösten 2022. Totalt handlar det om 35 000 utbildningsplatser på 426 utbildningar inom 14 utbildningsområden. Detta är en minskning jämfört med rekordåret 2021, då hela 40 000 nya utbildningsplatser presenterades.  

Särskild satsning på Data/IT

Siffrorna visar också på en särskild satsning inom området Data/IT. Beslutet innebär att Data/IT nu är det största utbildningsområdet inom yrkeshögskolan med 17 procent av det totala utbudet av platser.

Utöver satsningen på Data/IT ökar även antalet utbildningsplatser inom utbildningsområdena Säkerhetstjänster, Kultur, media och design, Pedagogik och undervisning, Friskvård och kroppsvård, Hotell, restaurang och turism, samt Hälso- och sjukvård. Inom övriga områden har myndigheten försökt ligga kvar på samma nivå som föregående år.

Fortsatt stabil trend för fastighetsbranschens utbildningar

Efter fem år av konstant ökning av utbildningsplatser inom fastighetsområdet syns nu en trend på stabilisering av antalet utbildningsplatser.

Verksamhetschef för Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd Emil Bood utvecklar.

”Om man tittar på helheten inser man att vi ligger över motsvarande nivå från förra året. Samtidigt finns ju också en väldigt positiv trend sedan flera år tillbaka, där vi har fått tre gånger fler utbildningsplatser jämfört med 2017.”

Det finns flera faktorer bakom minskningen av antal platser. Det beviljades rekordmånga utbildningar förra året som fortfarande pågår samt att vi nu ligger på en relativt hög nivå av utbildningsplatser jämfört med för fem år sedan.

Även Carina Lundström, utvecklingsledare på FU är försiktigt positiv.

”Det är naturligt att det ibland blir ett litet hack i den positiva trenden då vi konkurrerar med en mängd olika branscher och bristyrken. Vi ser ändå att MYH de senaste åren har lyssnat på branschen och beviljat fler utbildningsplatser vilket behövs för att vi ska klara kompetensförsörjningen i branschen. Det finns även andra satsningar från myndigheten, som till exempel korta YH-utbildningar som riktas till anställda som behöver höja sin kompetens för att klara av den snabba utvecklingen i branschen. Sedan kan man inte blunda för att kompetensbehovet fortfarande är stort och att vi fortfarande vill se en fortsatt positiv utveckling av antal utbildningsplatser och möjligheter till kompetensutveckling inom yrkeshögskolan.”

Alla YH-utbildningar inom fastighet hittar man på www.jobbaifastighetsbranschen.se

Läs mer om de beviljade utbildningarna här: https://www.myh.se/nyhetsrum/nyheter/resultaten-i-den-senaste-ansokningsomgangen-inom-yh

Fler nyheter

Rekordmånga kurser att söka för dig som arbetar i fastighetsbranschen och vill bli vassare inom ditt yrke.

I höst finns det rekordmånga kurser att söka för dig som arbetar i fastighetsbranschen och vill bättra på din kunskap inom fastighetsområdet. De flesta ges på distans…

Läs mer

Här hittar du höstens YH-utbildningar som fortfarande är öppna för ansökningar.

Är du en person som gillar att lösa tekniska problem, se till att det administrativa fungerar, leda människor och bidra till ett mer hållbart samhälle? Har du…

Läs mer